Wil je de sprong wagen naar een flexibele carrière als HR freelancer? We krijgen vaak de vraag wat de voor- en nadelen zijn van HR-freelancen. In dit artikel ontdek je hoe je een succesvolle HR freelancer kunt worden en wat je nodig hebt om te starten.
Wat is een HR freelancer?
Een HR freelancer is een professional die op projectbasis HR-diensten aanbiedt aan verschillende bedrijven. Dit kan variëren van werving en selectie tot personeelsontwikkeling, payroll, en meer. Het grote voordeel van freelance werken is de flexibiliteit en de mogelijkheid om je eigen klantenkring op te bouwen.
Waarom HR freelance worden?
- Flexibiliteit: Je bepaalt zelf je werkuren en werklocatie.
- Variatie: Werk aan diverse projecten bij verschillende bedrijven.
- Zelfstandigheid: Je bent je eigen baas en hebt controle over je loopbaan.
- Financieel: Door als zelfstandige te werken, kun je vaak een hoger uurtarief vragen dan in loondienst, al mag je je hier zeker niet blind op staren.
Uit de movehr freelance survey 2024 blijkt dat 3 op 4 hr freelancers zelfstandige werd omwille van de afwisseling, onafhankelijkheid, flexibiliteit en vrijheid.
Hoe word ik HR freelancer?
1. Kennis en ervaring
Voordat je begint, is het essentieel om voldoende kennis en ervaring in HR op te bouwen. Dit kan door jarenlange werkervaring in HR-rollen of door het behalen van relevante certificeringen.
2. Netwerk en portfolio
- Netwerk: Bouw een sterk professioneel netwerk op via platforms zoals LinkedIn, netwerkbijeenkomsten en HR-evenementen.
- Portfolio: Creëer een portfolio dat je expertise en successen laat zien. Dit kan bestaan uit case studies, referenties van vorige werkgevers en bewijs van behaalde resultaten.
3. Registratie en administratie
- Bedrijfsregistratie: Contacteer een boekhouder of accountant die je zal helpen bij de keuze van een vennootschapsvorm en de opstartformaliteiten voor jou in orde kan brengen.
- Verzekeringen: Zorg voor de juiste verzekeringen zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
- Administratie: Houd je financiën goed bij met een boekhoudprogramma of huur een boekhouder in.
4. Marketing en klantenwerving
- Website en blog: Maak een professionele website en schrijf blogs over HR-gerelateerde onderwerpen om je expertise te tonen.
- Social media: Gebruik platforms zoals LinkedIn en Facebook om jezelf te promoten en waardevolle content te delen.
- Freelance tussenkantoren: Meld je aan bij freelance tussenkantoren zoals movehr. Zij doen voor jou het netwerken, de administratie en de opvolging van de betalingen. Zo kan jij je focussen op wat belangrijk is voor jou.
5. Tarieven en contracten
- Tarieven: Bepaal je tarieven op basis van marktonderzoek en je eigen kosten en gewenste winst. movehr kan je hierin adviseren. Lees hierover ook meer in de movehr freelance survey van 2024.
- Contracten: Zorg voor duidelijke contracten waarin de scope van het werk, tarieven en betalingsvoorwaarden worden vastgelegd. Of werk samen met movehr die voor jou zorgt voor de contracten en de betalingen.
6. Permanente opleiding
De HR-sector verandert constant. Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen door cursussen te volgen, webinars bij te wonen en deel te nemen aan HR-netwerken. Ook movehr organiseert regelmatig opleidingen en netwerkmomenten, die meestal gratis zijn. Registreer je als freelancer en ontvang hiervoor uitnodigingen.
Conclusie
HR freelancer worden biedt talloze voordelen. Door gedegen kennis en ervaring op te bouwen, een sterk netwerk en portfolio te creëren, je goed voor te bereiden op administratieve taken, en effectief te marketen, kun je een succesvolle HR freelancer worden. Doe alvast de movehr freelance zelftest om te zien of HR freelancen iets voor jou kan zijn of niet.