Vanaf 1 januari 2025 veranderen de regels rond buitencontractuele aansprakelijkheid in België. Dit heeft belangrijke gevolgen, zeker voor HR-freelancers. Ontdek hier de nieuwe wetgeving én de 5 redenen waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering cruciaal is.
Ben je een HR-freelancer in België? Dan zijn deze veranderingen in de wetgeving rond aansprakelijkheid vanaf 2025 extra belangrijk. Het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek introduceert twee grote wijzigingen.
Wat verandert er in de aansprakelijkheid voor HR-freelancers?
- Afschaffing van het samenloopverbod
Vanaf 2025 kunnen opdrachtgevers niet alleen contractuele, maar ook buitencontractuele claims indienen tegen opdrachtnemers. Dit geeft opdrachtgevers meer opties om schadevergoeding te eisen, vooral in situaties waarin een contractuele claim uitgesloten is. - Afschaffing van de quasi-immuniteit van uitvoeringsagenten
Als freelance HR-consultant kun je rechtstreeks aansprakelijk worden gesteld door klanten, ook als er geen sprake is van een misdrijf. Voorheen waren hulppersonen, zoals freelancers, beschermd door het co-existentieverbod. Die bescherming vervalt nu.
Waarom is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering essentieel?
- Bescherming tegen fouten en nalatigheid
In HR werk je met gevoelige informatie en complexe wetgeving. Denk aan een fout advies over sociale wetgeving, een verkeerde selectieprocedure of verlies van vertrouwelijke gegevens. Dit kan klanten financiële schade berokkenen, waarvoor jij aansprakelijk bent. - Jouw financiële zekerheid
Zonder verzekering draag je zelf de kosten van juridische verdediging, schadeclaims en mogelijke vergoedingen. Dat kan je financiële situatie zwaar belasten. - Vereisten van opdrachtgevers
Steeds meer bedrijven eisen dat freelancers verzekerd zijn voordat ze aan een opdracht beginnen. Een verzekering toont niet alleen jouw professionaliteit, maar versterkt ook het vertrouwen bij klanten. - Dekking voor onverwachte risico’s
Zelfs met expertise kunnen er fouten of misverstanden ontstaan. Een verzekering dekt vaak risico’s zoals:- Onjuiste adviezen
- Schending van vertrouwelijkheid
- Verlies van documenten
- Vertrouwen bij klanten
Een goede verzekering biedt niet alleen jou bescherming, maar stelt ook je klant gerust dat mogelijke schade professioneel wordt afgehandeld.
movehr: extra zekerheid voor freelancers
Freelancers die via movehr opdrachten aannemen, zijn automatisch verzekerd. Dit biedt niet alleen jou, maar ook je opdrachtgevers, extra gemoedsrust. Wil je zeker zijn dat je goed beschermd bent? Neem contact op met je verzekeringsagent voor advies op maat. Vraag je agent naar een ‘verzekering BA Uitbating buiten-contractuele dekking met tevens voorziening verzekeringsluik BA Beroep’, zodat je ook een waarborgdekking naar Boek 6 hebt.
FAQ: veelgestelde vragen van HR-freelancers
- Wat verandert er in de aansprakelijkheid voor HR-freelancers in 2025?
Vanaf 2025 kunnen opdrachtgevers je rechtstreeks aansprakelijk stellen voor fouten, zelfs zonder misdrijf. - Zijn alle HR-freelancers vanaf 2025 verplicht om verzekerd te zijn?
Nee, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, maar het wordt sterk aanbevolen, zeker omdat klanten je nu rechtstreeks aansprakelijk kunnen stellen. Doe je je opdracht via movehr? Dan regelen wij de verzekering voor jou. - Wat is het verschil tussen contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid?
Contractuele aansprakelijkheid ontstaat als je de afspraken in een contract niet nakomt, zoals een foutieve uitvoering van een opdracht. Buitencontractuele aansprakelijkheid gaat over schade die je veroorzaakt buiten de contractuele afspraken om, bijvoorbeeld door nalatigheid of een onbedoelde fout. - Welke schade wordt meestal gedekt door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een goede verzekering dekt doorgaans financiële schade door fouten in advies, verlies van gegevens, schending van vertrouwelijkheid en juridische kosten. Fysieke schade of opzet wordt meestal niet gedekt. - Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor freelancers?
De kosten variëren afhankelijk van de dekking en je werkveld, maar het is een relatief kleine investering vergeleken met de financiële risico’s die je loopt. - Moet ik als freelance HR-consultant mijn bestaande contracten aanpassen door deze nieuwe regels?
Het kan verstandig zijn om je huidige contracten te laten screenen door een expert. Met name clausules over aansprakelijkheid verdienen extra aandacht om risico’s te beperken. movehr heeft dit uiteraard in orde gebracht voor opdrachten die je via ons doet. - Kan ik aansprakelijk gesteld worden voor fouten van mijn onderaannemers?
Ja, als je als hoofdopdrachtnemer verantwoordelijk bent voor een project, kun je indirect aansprakelijk zijn voor fouten van onderaannemers. Zorg ervoor dat ook zij goed verzekerd zijn. - Wat zijn de risico’s als ik niet verzekerd ben?
Zonder verzekering draag je zelf de kosten van claims, juridische procedures en schadevergoedingen. Dit kan je financiële situatie ernstig in gevaar brengen. - Wat kan ik doen om mijn aansprakelijkheidsrisico’s te minimaliseren?
Naast een verzekering kun je duidelijke contracten opstellen, regelmatig bijscholen op juridisch vlak en vertrouwelijke gegevens veilig beheren.